ANMÄL DIG HÄR till ALLA 8 IDROTTER och AKTIVITETER!!!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Ekerö IK
Bågskytte
- En del av vår aktiva vardag

Hjälp av experter
Här kan du hitta information och tips från Bågar&Pilar och deras Teamskyttar: https://www.teambagaropilar.se/
Inom bågskyttet använder vi oss av ett antal olika typer av pilbågar, eftersom pilbågarna ger oss olika förutsättningar så delas dom in i bågtyper för att vi ska få våra tävlingar lite jämnare. Mest precision hittar du i en Compound och minst i en långbåge. 
Långbåge
Den ädlaste och svåraste klassen att skjuta höga resultat i, långbågen. Bågtypen härstammar från historian och består i dag av en båge i valfritt material så länge den ser ut som en långbåge. Långbågen har en sträng som får förses med dämpare. Långbågen får ha en utformad klack i handtaget som pilarna skjuts från. långbågen får inte utrustas med pilhylla. Pilarna som används är av trä, och vissa grenar tillåter även aluminiumpilar. 
Bilden kommer från Bågskyttebilder å Facebook. Bilden är tagen på Tavel SM i Motala 2017. På bilden syns långbågen med aluminiumpil.
 
Compound
Den mest tekniska bågen som tillåter väldigt många hjälpmedel. Compoundbågen har utväxling och let off, vilket gör att bågen blir extremt snabb och lätt at hålla uppspänd. Hastigheter upp emot 400 fot per sekund är möjligt. Compound är en precisionssport där millimetrarna räknas. En final i Compound tavla kan sluta på 150 poäng av 150 möjliga. I många grenar har compoundskyttarna mindre träffområden de ska träffa än övriga klasser. Det är inte ovanligt att compoundskyttar skjuter sönder sina egna pilar, därför skuter de alltid trespot på korthåll, och de justerar ofta siktet när det ska skjuta flera pilar på samma ställe. 
Bild från World Archery
 
 
Recurve
Den olympiska bågen kallas recurve. En modern båge som tillåter hjälpmedel i form av sikte, stabilisatorer, längdindikator för dragläng, och ankringsmärken på strängen. Bågtypen används oftast på Tavla och Fält, men förekommer även på Jakt och 3D. Bågen är som mest imponerande när skyttarna skjuter sina pilar på 70 och 90 meter. 
Bilden kommer från Bågskyttebilder på Facebook. Bilden är tagen på Utomhus SM i Motala 2017. På bilden syns Jonas Andersson från Trelleborgs Bågskytteklubb.
 
 
Instinktiv
En enklare typ av båge som bygger på en jaktrecurv, vanligtvis en kortare båge med snabba lemmar. Stocken ska vara till större delen i trä, eller organiskt baserade material. Den får utrustas med en enkel pilhylla i plast, sträng och lemdämpare. Pilarna som skjuts är valfritt, men vanligast är lätta kolfiberpilar. Skjuttekniken är att du måste ha ett grepp på strängen precis under pilen eller med pilen placerad mellan dina fingrar så du har pekfingret ovanför pilen och ett eller två fingrar under. Instinktiv kan vara en billig instegsgren där du kan hitta bra prestanda på pilbågar för relativt små pengar. Det är även här du hittar de dyrast pilbågarna, då dessa blir rena hantverk om du vill ha en custombåge. Bågen kan vara byggd i ett stycke eller  delad, där du kan ta av lemmarna från stocken. 
Bild från Archery Trade association
 
Barebow
En modern båge som tillåter att du skjuter med en stock i fräst aluminium eller rent kolfiber. Lemmarna är oftast laminat av trä, och glas eller kolfiber. Det förekommer även rena kolfiberlemmar. På denna båge får du ha en ställbar pilhylla, och en fjäderbelastad plunger som hjälpmedel vid inställningar. Vid skjuttekniken får du strängvandra, alltså flytta ditt grepp på strängen till olika possitioner för att du hela tiden ska slippa sikta på annat än det du vill träffa. 
 
 
 
Ekerö IK Sponsorer